torsdag 12 november 2009

Vad kan vi lära oss av Costa Rica?

I den nya uppdaterade rapporten om HPI - Happy Planet Index - placerar sig Costa Rica högst upp på listan av 143 länder som utvärderats vad gäller medborgarnas genomsnittliga livslängd, livstillfredsställelse och priset för det, dvs. det ekologiska avtrycket. Ju högre HPI, desto effektivare är landet när det gäller att ge sina medborgare långa och lyckliga liv utan att det kostar för mycket för planeten.

Rika västländer som Sverige och USA återfinns längre ner på listan, på 53:e respektive 114:e plats.

Nation
Livslängd
Livstillfreds-
ställelse
Ekologiskt
avtryck
HPI*
Costa Rica
78,5 år
8,5
2,3
76,1
Sverige
80,5 år
7,9
5,1
48,0
USA
77,9 år
7,9
9,4
30,7

Förutom att Costa Rica rapporterar den högsta livstillfredsställelsen i världen, har man också den näst längsta livslängden i Nya Världen (endast Kanada har längre). De lever lite längre än amerikaner, rapporterar mycket högre nivåer av livstillfredsställelse men lämnar ändå mindre än en fjärdedel av amerikanernas ekologiska avtryck.
Vad gör Costa Rica rätt? Vad kan vi lära?
Först kan man konstatera att Costa Rica är demokratins och fredens boning i ett turbulent Centralamerika, och det är ingen slump att landet vidtagit noga övervägda åtgärder för att minska sin miljöpåverkan. Vad som är unikt i jämförelse med resten av världen är att man redan på 70-talet slog ihop energi- och miljödepartementen, vilket fått till följd att häpnadsväckande 99 % av Costa Ricas energiproduktion kommer från förnyelsebara källor. 1997 införde man en kolskatt på utsläpp, och intäkterna användes till att betala samhällen med naturbefolkning så att de kan bevara sina omkringliggande skogsområden. Avskogningen har vänt och idag växer det skog på dubbelt så mycket mark som för 20 år sedan. År 2007 förklarade den costaricanska regeringen att landet har för avsikt att vara kolneutralt senast 2021. Till följd av dessa drastiska åtgärder har Costa Rica stigit på skalan för Yale-universitetets miljöprestationsindikator, från plats 15 i världen år 2006 till 5:e plats 2008, den högsta positionen utanför Europa.

Mariano Rojas, som kommer från Costa Rica, och är professor i ekonomi vid Mexikos latinamerikanska fakultet för samhällsvetenskap, är inte förvånad över sitt lands prestationer och bidrar med ytterligare förklaringar:
  • Avskaffandet av landets armé 1949, vilket frigjorde
    statligt kapital att användas till sociala program
  • Robusta sociala nätverk av vänner, familjer, grannar,
    vilka möjliggjordes genom en vettig balans mellan arbete och fritid
  • Rika naturtillgångar
  • Likabehandling av kvinnor
  • Stark politisk medverkan
Costa Rica är inte ett paradis. Denna välfärdsstat, en av de högst utvecklade utanför Skandinavien, tvingas hantera ett ekonomiskt system som orsakar stora skillnader, och nästan 10 % av befolkningen lever på mindre än 2 $ om dagen. Rent vatten och läskunnighet bland vuxna finns nästan överallt. Och medan vi håller andan för att se om Costa Rica verkligen rör sig i riktning mot att bli kolneutralt i ett framtida HPI, är dess nuvarande ekologiska avtryck fortfarande 8 % över gränsvärdet för att kunna klara sig på en planet för att leva.
____________________

* HPI mäts på skalan 0 - 100 och beräknas enligt formeln som visas i ett tidigare inlägg, som blir normaliserat med hjälp av ett par konstanter. För detaljerna kring hur indexet beräknas, se rapporten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar