måndag 7 december 2009

Fjorton dagar om planetens akutvård

På klimatmötet handlar det om omedelbara förhållningssätt till den globala uppvärmningen. Nu kan vi inte vänta och skjuta upp längre. Vilka kraftfulla åtgärder måste vår vuxengeneration vidta utan dröjsmål och utan ursäkter. Kommer vi att ha modet att be om klimatsmart mat (vegetariskt) på affärslunchen eller företagskonferensen och riskera att skilja oss från mängden - och att kanske få några kommentarer eller frågor om vad som ligger på vår tallrik? Eller kommer vi att välja den enkla vägen, "business as usual", och bara ta emot det som serveras utan att blinka - vilket kanske är en gris eller ko som vanvårdats den lilla tid den fick här på jorden?
Köpenhamnsmötet måste också ge en tydlig riktning för nästa generation och sända en lika tydlig signal. Hur vill vi bli betraktade av kommande generationer? Den mest liberala grundtanken är att alla har samma rättigheter, och ens rättigheter är okränkbara så länge de inte inskränker någon annans. Eftersom vi alla lever i ett gigantiskt ekosystem så påverkar vi varandra på olika sätt. Just nu är vår påverkan så stor att den inskränker kommande generationers mest grundläggande rättigheter - till frisk luft, rent vatten, tillräckligt med näringsrik mat.
Det är förhoppningen att mötet i Köpenhamn verkligen leder någon vart för att hantera de omedelbara farorna. Och att medvetenheten höjs till den grad att vi omdanar vår skola i riktning mot ett klimatvänligt samhälle. Och då talar vi inte om att lära barnen källsortera och byta till lågenergilampor. Nej, här talar vi om grundläggande värderingar och synsätt. Skapar vi ett meningsfullt liv genom en samhälle inriktad på konsumtion? Eller behöver vi utveckla våra högre behov - behov vars tillfredsställelse inte i samma grad utarmar planetens resurser och förstör miljö och klimat? Här gäller det att tänka långsiktigt också. Med en ny skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar