torsdag 12 november 2009

Hur många planeter behöver vi?

I detta inlägg blir det tydligt hur frågorna griper in i varandra: miljö/klimat och livskvalitet. Men eftersom det mest kommer att handla om priset planeten betalar för vårt välbefinnande väljer jag kategorin "Miljö och klimat".

Först vill jag tipsa om en intressant dokumentär som både visar allvaret i miljö- och klimatsituation men även väcker visst hopp.

Kolla på filmen "Home" här.

Den har redan visats mer än 3,5 miljoner gånger. Mitt råd är att se den tillsammans med några vänner i lugn och ro. Den är 1,5 tim lång.
_______________________________________________

Hur bör man mäta ett lands välstånd, BNP eller HPI?

Det vanliga sättet att mäta en nations välstånd är ekonomisk tillväxt, BNP - bruttonationalprodukten. Detta sätt att mäta har hittills lämnat över en miljard människor i svår fattigdom och har varken ökat rikedomen hos de redan rika i någon större utsträckning eller tillhandahållit någon ekonomisk stabilitet. I stället har det fört oss till avgrundens rand på grund av snabbt minskande naturresurser och oförutsägbara klimatförändringar. Det är inte att undra på att människor nu ropar efter ett annat sätt att mäta välstånd.
"Happy Planet Index" 2.0 rankar 143 länder (99% av världens befolkning) på en skala 0 till 100. För att uppnå ett högt indextal måste man uppfylla samtliga tre faktorer som utgör indexet - lång livslängd, hög livstillfredsställelse och litet ekologiskt avtryck.

Resultatet vänder upp-och-ned på vår uppfattning om vad som är välstånd. Samtidigt som HPI bekräftar att de länder där man är som lyckligast och friskast mestadels är rikare industriländer visar rapporten det ohållbara ekologiska pris vi betalar. Den avslöjar också några undantag som är värda att notera - några inte lika rika länder, med betydligt mindre ekologiskt avtryck per innevånare, som har lång livslängd och hög livstillfredsställelse. Med andra ord visar detta att ett gott liv är möjligt utan att det måste ske på planetens bekostnad.

Överst på listan finns i tur och ordning Costa Rica, Dominikanska Republiken och Jamaica. Sverige kommer på 53:e och USA på 114:e plats. Längst ner finner vi Botswana, Tanzania och Zimbabwe. Våra nordiska grannar befinner sig på 59:e (Finland), 88:e (Norge) och 105:e plats (Danmark).

Nedan finns en översikt över ländernas ekologiska avtryck, mätt i hur många planeter som skulle behövas för ett ekologiskt uthålligt samhälle:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar