torsdag 12 november 2009

Ny rapport om växthusgaser

År 2006 kom FN:s Food and Agricultural Organization med en rapport som visade att 18% av utsläppen av växthusgaser kommer från boskapsuppfödning. Det är mer än hela transportsektorn. Växthusgaser består i huvudsak av metan och koldioxid och fungerar som värmeisolering i atmosfären. Detta gör att klimatet på jorden blir allt varmare vilket håller på att få förödande konsekvenser.



I senaste numret (nov-dec 2009) av World Watch Magazine, som ges ut av det välrenommerade World Watch Institute, publiceras en ny, ännu mer alarmerande rapport. I rapporten, som författats av två av Världsbankens miljöforskare och rådgivare, Robert Goodland och Jeff Anhang, har man tagit hänsyn till flera dolda källor till växthusgaser, bl. a. det minskade återupptaget som blir resultatet av att man hugger ner alltmer skog. Som exempel kan ses Paraguay som huggit ner 98% av sin skog och i stället odlar soja, vilken skeppas till Europa och används som föda till boskap.



 
Källa: World Watch Magazine, nov-dec 2009

I rapporten har man även tagit hänsyn till att en del av utsläppen som i grunden beror på uppfödning av boskap, svin och kycklingar placerats inom fel kategori.

Det man kommit fram till är att denna sektor står för drygt hälftn av allt utsläpp av växthusgaser. Forskarna har varit noga med att uppskatta värden i underkant för att siffrorna inte ska bli missvisande.

Läs hela den nya rapporten här.

Med tanke på att det idag finns ett överflöd av livsmedel som man lyckats "kopiera" och duger mer än väl som substitut för kött och fågel, så borde det inte medföra några större problem att ställa om både konsumtion och produktion till vegetabiliskt baserad föda. Vi är inte beroende av kött ur näringsfysiologisk synvinkel.

Så det står i vår makt att drastiskt förbättra de dystra utsikterna för vårt klimat. Men vad är det som hindrar oss? Måste grannen göra det först?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article6176234.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar