torsdag 12 november 2009

Thomas Jefferson med flera

En sommardag 1776 antog den första amerikanska kongressen sin självständighetsförklaring gentemot det brittiska väldet. De kanske mest kända formuleringarna som Thomas Jefferson med flera satte i sin förklaring handlar om människans naturliga och okränkbara rätt till "liv, frihet och strävan efter lycka". Dessa ord har kommit att stå modell för många moderna demokratier.

Ordet demokrati kommer från grekiskan, demos - folket och kratos - styre, vilket innebär att det är vi människor som ansvarar för vårt eget styre och hur vi påverkar världen runtomkring oss. Alla har rätt att vara med att bestämma, men med det följer samtidigt att vi alla har ansvar för resultaten - även de som väljer att ligga på soffan. De har valt att delegera besluten till andra och är därför delaktiga i det ansvar som de andra har för resultaten.

Sir Winston Churchill lär en gång ha sagt: "Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra". Vilket indikerar att även demokratin har sina fel och brister - någonting som vi kanske inte behöver diskutera här. När vi nu emellertid gett oss själva makten så gäller det att utöva den på ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart sätt. Det gäller inte minst hur vi förhåller oss till jordens resurser och hur vi hanterar våra avfallsprodukter. Det är därför nödvändigt att utöka ansvaret inte bara till människans (kortsiktiga) bästa utan även till hela planetens (långsiktiga) bästa.

Med ordet holokrati vill jag visa på att vi människor har ett helhetsansvar för planetens välbefinnande, som vårt välbefinnande är beroende av. Holo betyder "hel, fullständig". Vi kan givetvis inte ansvara för de stora skeendena och naturfenomenen, men vi ansvarar för vårt eget avtryck på planeten och den påverkan det har på de stora skeendena. I maktens korridorer är det vi människor som även företräder skogar och hav, luft, djur och fåglar.

Låt oss fortsätta att fundera över hur vårt liv, vår frihet och vår strävan efter lycka påverkar planeten. Till exempel, vad är "lycka" egentligen? Och vilket pris måste vår planet betala?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar